Pránická výživa – breathariánství – poznámky

Zdravá výživa těla a zdravá výživa duše - slanina s rohlíkem a ředkvičkami

Pránická výživa – breathariánství mne nadchlo. Být to před lety, šel bych do toho po hlavě. Dnes jsem střízlivější a zkušenější a tak do toho nepůjdu po hlavě, ale když, tak s lehkým krokem. Rád bych napsal několik věcí, které mne napadly, když jsem o breathariánství četl na internetu. Bude to o Světle, o vodě a o hladovění

Pránická výživa – výživa ze Světla

Pránické výživě se někdy také říká výživa ze světla. V lidech to může vzbudit představu, že musí hodně pobývat na sluníčku, dívat se do sluníčka anebo na něj vyplazovat jazyk, aby nachytali co nejvíc slunečních paprsků.

Alpský jogín, který prý 7 let nejedl, ve filmu Na počátku bylo SVĚTLO říká, že “když jíte brambory, jíte světlo metabolizované, v trávení se odstraní materiál a zůstane světlo, jakoby váš žaludek prováděl fotosyntézu … já zachycuji přímo světlo.”

Lidé si mohou myslet, že přejdou na nějakou fotosyntézu jako rostliny. Považuji to za zavádějící. Světlo, o kterém se zde mluví, je duchovní Světlo. Hezky to řekl Henri Monfort. “Prána je základní stavební hmota vesmíru. Prána je životní energie.”

Není to světlo ale Světlo.

Voda je základ života

Průkopnicí pránické výživy je paní Jasmuheen, která napsala knihu, ve které doporučovala během 21 denního přechodu na pránickou výživu první týden nepít ani vodu. Několik jejích následovníků to nepřežilo, prý nedodrželi její pokyn, že mají být doma a nic nedělat. Zajímavé čtení o paní Jasmuheen je zde a pokračování zde.

“Ačkoliv Jasmuheen vyučovala tento proces po několik let, nyní vybízí své studenty k přechodu na život bez jídla za užití mnohem delší, pomalejší metody.”

Zkoušel jsem nepít vodu jeden jediný den.

Nápad nepít jsem našel v knížce českého léčitele Břetislava Kafky. Vysvětloval, že buňky obsahují vodu a pokud nebudeme pít, tělo si tu vodu vezme z nemocných buněk a tím se jich zbaví.

Kafkova suchá dieta byla jedna z nejhorších věcí, které jsem si kdy udělal. Bylo to v době, kdy jsem za sebou měl už několik stravovacích experimentů a dost utrápené tělo. Den bez vody mne doslova zlomil. Začal jsem hubnout a postupně ztratil asi 10kg.

Voda je základ života, je to naše spojení se světem. Právě, když to píšu, napadá mne, že spánek také. Budu pít vodu.

Henri Monfort doporučuje vodu pít.
Poselství Avenna radí pít tolik vody, dokud máme suché rty.

Pránická výživa není hladovění a trápení

Někteří lidí se chtějí očistit, detoxikovat pomocí hladovění, půstu. Také jsem to dřív dělat. Jednou jsem si dokonce vyplachoval střeva slanou vodou, aby ta očista byla ještě víc dočista. Na něco podobného můžete zajít, zaplatit za to a říká se tomu ColonHydroTerapie.

Půst, askeze, odříkání, to byly věci, od kterých jsem čekal, že zocelí mého ducha. Ale ten duch spíš trpěl. S odstupem času vidím, že jsem se zbytečně trápil. Místo abych sebe a své tělo rozmazloval, tak jsem na něm zkoušel různé věci.

Proto do dalšího experimentu půjdu zlehka a pomalu. Vysvětlím tělu, že vyzkoušíme, jestli se dá žít ze Světla, ale že si může kdykoliv říct o skutečné jídlo. Když dostanu hlad, tak se zeptám sebe sama, opravdu potřebuju jídlo, nebo zkusíme ještě chvíli bez jídla?

Rozhodně neabsolvuji nějaký 21 denní postup. Pouze ze zvědavosti vyzkouším, co se stane, když snížím množství jídla. Půjdu na to z druhé strany než ten, kdo hladoví. Řeknu tělu, víš co, zkusíme se živit Světlem a když nebudeme mít hlad, tak ani nebudeme jíst normální jídlo …

Nechci nic dokázat anebo vydržet. Chci zlepšit komunikaci se svým tělem. Domluvím se s ním a zlehka vyzkoušíme, jestli se nám podaří snížit množství přijímané potravy, aniž bychom hladověli, natož žíznili.

Uděláme tak další krok ke svobodě, soběstačnosti a nezávislosti na systému.

(Článek jsem psal před víc jak půl rokem. Breatharián se ze mne zatím nestal. Život přinesl naléhavější problémy …)

Doporučené čtení a video … Henri Monfort – pránická výživa – breathariánství

12 komentářů u „Pránická výživa – breathariánství – poznámky

  1. Peter

    Pekný článok nakoľko ja sa už na breatharianstvo pripravujem asi rok a pol keďže telo musí byť v poriadku a zvyknúť si na počiatočný úbytok stravy + začať držať dietu a prestať jesť mäso, čo mi dalo zabrať je zvyknúť si na ten nový systém dýchania a na vizualizáciu prany čo ma zarazilo že prvé 2 – 3 som si nevedel zvyknúť dýchať bez toho aby som to musel robiť ja 😀 teda žiadna automatika ako sme zvyknutý ale stále sa na to sústrediť no trošku to bolo peklo ale dalo sa 😀

    Dúfam že nejaký ten 21 dnový proces zvládnem a vodu piť určite neprestanem ani náhodou veď telo je podstate z vody.Naviac ide mi o to aby sa telo očistilo a začalo proces samoliečby.

  2. Dawid

    Ahoj 🙂

    K tomuto tématu se dá napsat asi hodně. Můj souhrnný názor je, že bych to přešel s klidnou duší.

    Jak pěkně povídá Eduard Tomáš o svém příteli F.Drtikolovi, který mu řekl, že i kdyby člověk uměl po vodě chodit, tak je to ztráta času (se to učit) a v porovnání se zkušeností Boží přítomnosti, je to pouze taková prskavka.

    To, že nějaký pan H. Monfort umí žít bez jídla, je pěkná PODÍVANÁ. Mohu být skeptický, a odvolávat se na jeho potřebu pití v průběhu setkání s Duškem, že to nevypadá na vyrovnaný stav potřeby/nepotřeby přísunu tekutin (jídla). Nebo na to, že nesouhlasí s vyšetřením, že nepolkne kapsli-kameru a nenechá si udělat Xdenní záznam. Že kvůli soukromí… hlavně že veřejně vystupuje.

    Nebo budu důvěřivý a budu přijímat veškeré rady, které vzniknou od profesionálů. Když je budu chtít posoudit, tak se dopustím malověrnosti, nebo zapomenu otevřít čakru, nebo…

    Stejně tak, jak člověk se může stát asketou a být bez lidí, tak se může stát breathariánem… A? Kde je život? Kde je životní interakce, kde je ta hra na schovávanou, kdy si myslíme, že to ty mi ubližuješ? A pravda je taková, že ty jsem já, já zase ty a že to ubližování je jenom změna směru vánku uprostřed voňavé louky, nebo změna vichru na rozbouřeném moři, kde skoro zemřeš a modlitbou se smíříš s Bohem a je ti krásně. A třeba přežiješ a vědomí přítomnosti ti zůstane.

    Zbavme se nacistů, zbavme se kouření, zbavme se rychlé jízdy, zbavme se dechovky, zbavme se hlučných sousedů, jídla…

    Co odsuzuješ, to tě potká…

    Co přijímáš s pochopením a usmířením, to tě obohatí…

    Je čas jíst, přežírat se, čas hladovět, hladem umírat… je něco z toho k odsouzení?

    P.S. L9,24 Neboť kdo by chtěl zachránit svůj život, ten o něj přijde; kdo však přijde o život pro mne, zachrání jej.

    P.S.S. Tělo si samo říká, co je pro něj dobré, nedělejme však nic tak, abychom se předvedli.

  3. Peter

    Teraz ma napadlo 😀 možno trošku od témy ale aj tak. Navštívil som jedného ľudového liečiteľa volá sa Moskaľ žije tu na Slovensku v Košiciach a počul som o ňom veľa dobrého a že pomáha ľudom tak som si za ním zašiel. Prisahám ja som mu nič nepovedal a on mi povedal sám že mam problém z ľadvinami a že mi boh pošle energiu, zrazu bum a začal som pociťovať návaly energie proste. Keď som vyšiel z dvier a šiel na ulicu bolo my fajn proste som sa usmieval a ešte 2-3 dni my bolo tak ako keby som sa naozaj vznášal čo je lepšie že už od vtedy bolesti zmizli toto pokladám za najlepšie investovaných 10 eur v mojom živote, žiadny lekáry nič proste 35 sekúnd a je vám fajn a uvedomíte si čo skutočne energia dokáže.

  4. Basti

    Ono to chce opatrně. Probíral jsem toto téma s podstatně zkušenějšími lidmi a bylo mi řečeno zhruba toto: Tibetský mnich, který je trénovaný a žije v ústraní, může být vegetarián, vegan nebo dokonce držet dlouhé půsty. Člověk žijící v západním světě podobné pokusy po delší době většinou těžce odskáče.

    Nepití je čirá pitomost, jak už bylo psáno – http://www.pust.cz – začínat pěkně postupně, pomalu, hlavně žádné blbosti. Pokud mi to nevyhovuje nebo mi není dobře, HNED přestat. Člověk s běžným životem v ČR nemůže čekat, že jen tak z ničeho nic se rozhodne a hurá 21 dní nejíst. Takový pokus téměř jistě dopadne špatně, občas končí na JIPce, poškozené ledviny a podobně.

    1. kVítek

      Ahoj Basti,

      Je to tak. Od toho máme rozum (a pocity), abychom přemýšleli (a cítili), než se do něčeho vrhneme po hlavě.

      Nicméně si myslím, že lidé, co praktikují půst a diety, to dělají kvůli zdraví a detoxikaci … kdežto breathariáni se pokoušejí přejít na jiný druh pohonu.

      Je to jako se snažit zvýšit účinnost spalovacího motoru a udělat dekarbonizaci (půst) anebo přejít na nějaký jiný plazmový super pohon (pránická výživa).

      Přeju dobrou chuť bez ohledu na druh pohonu 🙂

  5. Martin

    Ahoj,

    rád na sobě experimentuji, protože je to pro mě druh sebepoznání, možnost překonat sám sebe. 21 dnů bez jídla, jen litr čaje denně, mě změnilo. Jím s úctou. Vychutnávám si jídlo. Nejím automaticky a pravidelně. Jím když mám hlad a jím to na co mám chuť a jsem za to vděčný. Zbavil jsem se strachu z dětství, že můžu umřít hlady. Věřím tomu, že se dá bez jídla existovat. Vyčištění se, je ale základ. musí v nás toho špatného být míň. Prý se odpadní látky mohou vstřebat zpět do organismu, což může způsobit otravu. Proléval jsem se slanou vodou (během té doby dvakrát) a dělal si klystýry (každý den). Člověk jen žasne, kde se to v něm všechno bere.

    1. kVítek

      Ahoj Martine, nedávno se mi podařilo několik dnů nejít nakupovat. Dojídal jsem zásoby, které byly doma. A čím míň jsem toho měl na výběr, tím víc mi to chutnalo.

      Jak píšeš, vychutnávat si jídlo … 🙂

  6. Petra Adamcova

    Ještě jsme nepřipraveni se živit světlem. Někdo kdo přestane jíst maso aby se vrhnul na bretharianstvi si zhrava se svým zdravím. Možná za 200 let budeme všichni brethariani a pak už budeme ekokompaktibilní na 100% vyřeší se i skleníkový efekt způsobený chovem zvířat, prdy a odpadem. ??

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *