Proč mě bolí v krku a nemůžu mluvit?

komunikace

O svých nemocech a bolístkách už jsem přestal psát. Nebylo totiž o čem psát. A také si myslím, že můj průjem anebo zvracení zajímá jen několik avennistů, kteří se zaradují a oddychnou si, když zjistí, že jsem se něčeho bál anebo chtěl něco zvrátit zpátky. Ostatní čtenáři si pomyslí, že jsem nechutný exhibicionista a úchyl, kterého vzrušují výkaly, anebo blázen, který píše o nesmyslech.

Myšlenka, že za všemi nemocemi je psychika i za průjmem a zvracením, zatím není všeobecně známá a přijatá. Tak tedy slyšte. Vždy, když mne něco zabolí anebo nedejbože onemocním, hledám ve svých myšlenkách a pocitech, proč se mi to stalo. Co jsem špatně pochopil, co jsem si vzal moc osobně, co jsem moc prožíval, k čemu jsem se špatně postavil, čeho jsem se zbytečně bál. Někdy k tomu dohledávání psychické příčiny nemoci používám Pravidla při dohledávání psychické příčiny nemoci podle Avenny a někdy selský rozum.

Včera odpoledne mne začalo bolet v krku. Vlastně už ráno jsem cítil, že něco není v pořádku. Bral jsem to jako varování před ranní schůzkou, abych neudělal něco nepoctivého. Šlo o to, že jsem něco chtěl od jedné fabriky a předpokládal jsem, že zaměstnanci mi to budu chtít (pro)dát neoficiálně a já nebudu chtít udělat nějakou černotu a tak to budu chtít oficiálně. Bral jsem ten divný pocit v krku jako varování, dávej si pozor na to, co řekneš, ať se zbytečně nezapleteš, vždyť tu věc, kterou chceš, ani nepotřebuješ. Naštěstí jsme se dohodli velmi rychle, protože oni tu věc neměli.

Večer už jsem cítil, že se něco děje, vzal jsem papír a tužku (monitor a klávesnici) a začal si psát možné odpovědi na otázku, proč mne bolí v krku. Píšu to tak zdlouhavě proto, že sem může zabloudit nějaký čtenář, který o psychických příčinách nemocí nikdy neslyšel a tak by nechápal, o čem je řeč.

Jako první mne napadlo, že mne bolí v krku proto, že jsem něco řekl špatně, anebo že špatně mluvím obecně.

  • Buď mi to moc kecá
  • Nebo moc řvu na děti. Protože si z ničeho nic nedělají, oblékají se pomalu a duchem nepřítomní a když na ně zakřičím a popoženu je vařečkou, tak zrychlí.
  • Nebo lžu (to ne)
  • Nebo v duchu nadávám (to jo)

Šel jsem spát. První ranní myšlenka byla, že mne bolí v krku proto, že jsem zlehčoval své sny a vysmíval se jim. Díky pochybnostem o svých snech jsem sklouzl k jejich zlehčování. Radce jsem v komentáři ke článku napsal, že se do toho autor položil. Vlaďce, že ten článek byla halucinace a Míše, že moc ulétávám za svými sny. Nic z toho není čistá pravda, všechno jsou to zlehčující poznámky, které pramení z pochybností. Měl bych napsat, ano, byl to hezký článek a od srdce napsaný, jsou tam mé sny, budu je chránit a budu na nich dělat.

Zjistil jsem, že mne nejen bolí v krku, ale také nemůžu mluvit. Tatínku, proč mluvíš potichu? Abyste mě poslouchali …

Když jsem odvezl děti do školky, cestou jsem si koupil hašlerky, uvařil jsem si čaj, zatopil v kamnech, vzal papír a tužku a šel se nahřívat a přemýšlet o tom, proč mne bolí v krku a proč nemůžu mluvit. Další věci, které mne napadají:

  • Máma. Nechala si u mne natřít dveře z panelákového bytu a já na to nadávám. Kupovat nové dveře se jí nechtělo, shánět někoho, kdo by to udělal taky ne, sama si to udělat neumí nebo nechce, tak o tom bude tak dlouho mluvit, jak je z toho zoufalá a jak neví, co s tím, že já dobrák se jí nabídnu. Radost z toho nemám, a ptám se panebože, proč na mne zbudou ty největší sračky. Nebo mám mámě koupit nový dveře? Jsou to patery otlučené a poškrábané dveře. Obrousit, zatmelit, obrousit, zatmelit, obrousit, natřít z jedné strany, nechat dva dny schnout, natřít z druhé strany, natřít podruhé z jedné strany, natřít podruhé z druhé strany, obrousit lišty, zatmelit lišty, obrousit a dvakrát natřít, odvézt dveře ke sklenáři, přivést od sklenáře, odvézt mámě a výsledek nic moc. Jsou to čtyřicet let staré dveře znovu natřené. Dvacet let na to kašlali, jakoby čekali, až kluk vyroste a udělá to.
  • Transformační příznaky ha, ha, ha
  • Prasečí chřipka he, he, he

Nemoc je od toho, aby se člověk zastavil a začal hledat, proč je nemocný. Tak jsem se zastavil, hřeju se u kamen, cucám hašlerky, popíjím čaj se zázvorem a hledám, proč mě bolí v krku a proč nemůžu mluvit. Abych si dával větší pozor na to, co říkám. Abych mluvil pravdivě, přesně a jasně. Ohleduplně a vlídně.

Neměl bych se vysmívat té transformaci a prasečí chřipce, že? Chtěl jsem naznačit, že člověk by to neměl tak prožívat, aby si nakonec něco nevsugeroval.

Slova jsou klíče od dveří na cestě k Dokonalosti.

11 komentářů u „Proč mě bolí v krku a nemůžu mluvit?

  1. Radka

    Ahoj marode,

    ještě že to není smrtelně nebezpečná RYMIČKA. 🙂

    Představím-li si krk jako průchod vedoucí dovnitř a mandle jako policejní stanici chránící vchod, řekla bych že bojovná vzpoura může být obrana proti přijetí určitých (nepříjemných) věcí a pravd. Něco jako tendence neakceptovat všechno (nespolknout to). Neoprávněně potlačené emoce.

    Když se řešily dveře u našich rodičů, našli si firmu která se zabývá renovací dveří – cenově to vyšlo cca na polovinu nových a hlavně, bylo to za 3 dny hotové, včetně skla.

    Kolik času ti zaberou jedny? Schválně si to přepočítej na peníze.

    1. VíTeK

      Ahoj Radko,

      Nejsem marod, pouze mne bolí v krku a mluvím potichu. Ale zase mě vytočili, že jsem je seřval. Nesnědli jednou čokoládu, že jim nechutná a brali si další. A přitom jsem jim řekl, že nejdřív snědí tu rozbalenou.

      Myslíš, že jsem ten kšeftík neměl brát?

      Máma si natřela futra Balakrylem (abych nelhal, není to Balakryl, ale jiná vodou ředitelná barva), na dveře si netroufla a zjistila, že patery nové dveře by jí stály cca 12 500 Kč. Na základě tvého doporučení jsem obvolal dvě firmy a nabídly mi cenu za renovaci cca 19 100 Kč a cca 18 000 Kč. Za renovaci. Mě to bude stát tak 10 až 20 hodin času.

      1. Vlaďka

        Ahoj Vítku.

        Po přečtení článečku mě napadá,jestli jsi neměl třeba myšlenky typu…..bojím se jak to vysvětlím,že tu věc chci oficiálně?(To by pak přišla spíš angína).Pokud jsou tam chycené hlasivky,tak mi na to pasuje spíš ten křik a zároveň pro chlapečky…jak píšeš,aby Tě poslouchali.

        To já už zase zápasím s rýmou,měla jsem přehnanou lítost….jeli jsme s manželem do Mělníka pro kytičky,těšila jsem se,že pojedeme po dálnici a budeme tam brzy,ale manžel vzal dodávku bez dálniční známky a jeli jsme tu cestu 3/4 hod. vedlejšími cestičkami.Začalo to při zpáteční cestě…totálně ucpaný nos a bylo to.Sice jsem si říkala….buď ráda,že jsi viděla krásnou krajinu…na dálnici ty pocity neprožiješ,ale zřejmě to bylo málo,měla jsem si víc přehazovat.Tak snad příště,nudle je teď můj kamarád.:-)

        1. VíTeK

          Ahoj Vlaďko, děkuju za názor,

          Té fabriky jsem se nebál, a to bylo ráno, kdežto bolet mě začalo večer. Podle mne, když jsem tu fabriku zvládnul (ani nebylo co zvládnout), tak není důvod k bolení o několik hodin později. Jako že by se to zastavilo.

          Jak si myslíš, že ses k tomu měla postavit ty, abys neměla nudle?

          1. Vlaďka Komlová

            Měla jsem to vzít úpélně normálně a neřešit čím pojedeme,měla jsem se spíš zaměřit na vážení si toho,že si manžel udělal pro mě čas.Ale stalo se ,bohužel.Pro příště ponaučení.:-)

  2. Petr

    Taky bych si dovolil s touto myslenkou nesouhlasit. Jsou nemoci, s nimiz se lidi uz rodi a nebo se rodi s jeni pricinou. Doktor mi jednou rekl, ze kdyz nekdo dostane rakovinu v mladem veku, tak ji vlastne nedostal v mladem veku, ale uz se sni narodil a mel je jeste pred narozenim. Jako typicky priklad uvadel rakovinu varlat. S tou se pry ten chlapecek uz narodi a projevovat se to zacne naplno az puberte. Je to hrozne. Ja sam jsem mel uvnitr nejakou deformaci, kvuli ktere se mi nahore nezaviral zaludek a tak jsem si vlastne dychaci cesty proplachoval neustale zaludecni kyselinou. A porad me bolelo v krku. Museli to operovat. Jinak bych tu asi uz nebyl protoze jsem tim byl opradu uz hrozne zeslably. Ne za vsechno si muzeme sami. Neco je na nas proste seslano jen tak bez naseho pricineni. Nemame vliv na vsechno co se deje kolem nas a i na to co se deje s nami mame vliv jen castecny.

    1. VíTeK

      Je několik teorií, jak to může být s takzvaně vrozenými nemocemi. Některé teorie jsou „karmické“ a říkají, že to má člověk za to, co dělal v minulém životě a jiné tvrdí, že za „vrozené“ nemoci může období mezi početím a narozením a psychické příčiny zasévají rodiče, například tím, že si přejí jiné pohlaví dítěte, než se jim narodí. Vše se dá dohledat, když to člověk umí.

      1. děda Slavík

        Souhlasím. Dříve byla dohledána sousedka jako čarodejnice. Kráva se uzdravila a tedy pravá příčina objevena. Upalovali se další sousedky. Jen se čekalo, až zase přestane kráva dojit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *