Elektrostatická kouzla pro děti a pro dospělé

Abych tu měl taky něco pro pětileté, desetileté, třináctileté, stoleté, dvousetleté a třísetleté lidi, zařazuji dvě kouzla.

Obě kouzla fungují díky statické elektřině. Když třeme nějakou věc z umělé hmoty o nějakou jinou věc (například ebonitovou tyč o liščí ohon), tak se ta věc nabije statickou elektřinou a pak přitahuje různé věci. Určitě to znáte, když si třeba češete vlasy umělohmotným hřebenem a vlasy vám pak elektrizují a lepí se vám na hřeben.

Kouzlo balónkové
Nafouknete balónek, zavážete ho a pořádně ho třete o vlasy. Balónek se nabije statickou elektřinou a drží na zdi nebo na stropě jako přilepený.

kouzlo-balonky

Kouzlo vodní
Vezmete nějakou věc z umělé hmoty, třeba hřeben, pravítko nebo i ten balónek, pořádně ho třete o vlasy a pak přiblížíte k tenkému pramínku vody z vodovodu. Elektrostatický náboj působí na pramínek vody a ten se ohne do elegantního obloučku.

kouzlo-voda

To jsem zvědavý, kolik lidí si to půjde vyzkoušet 🙂

Doporučuji minikurz zdarma Tajemství rodičů úspěšných dětí

7 komentářů u „Elektrostatická kouzla pro děti a pro dospělé

    1. VíTeK

      Vlaďko, tohle kouzlo se nepovede, jenom když vyloženě nechcete. Právě jsem vzal na stole fixu, odešel do koupelny, pohladil vlasy a ohýbal. Pak jsem vzal konvičku na vodu, otřel o vlasy a ohýbal a ohýbal …

        1. VíTeK

          Ještě je tu teoretická možnost, že si hlavu myjete nějakým antistatickým šamponem, jestli vůbec něco takového existuje, ani bych se tomu nedivil. Zkoušejte dál … Edison prý udělal několik tisíc pokusů, než se mu to rozsvítilo.

    1. kVítek

      Dobrý den, ahoj,

      Myslím si, že příčina neúspěchu bude v materiálu balónku nebo ve vlasech (neelektrizovaly). Před chvílí jsem zkoušel mikroténový pytlík. Vlasy jsem si myl včera 🙂 Pytlík drží na zdi a přitahuje vodu. Ani jsem ho nenafukoval. Tak ať se to příště povede 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *