Počítač Gigabyte P35-DS4, Intel Core 2 Duo E8400 díl I.

V tomto článku se nedozvíte nic o brutálním přetaktování procesoru na 6GHz. Pouze si tu užívám nového počítače. Nemyslím si, že psát o novém počítači by byla ztráta času. Ten počítač z toho totiž má radost a pak lépe slouží. Věci také potřebují péči, aby fungovaly, jak mají. Kdybyste viděli, jak se atomy toho počítače tetelí blahem, když o nich píšu, tak byste to chápali a už nikdy byste nepovažovali počítač za kus železa. PC komponentám byste pak neříkali „železo“ ale třeba „zlato“.

Stejně jako alchymisté věřím, že duchovní péčí by šel tento počítač fyzicky proměnit ve zlato. Jenže k čemu jsou takovéto kouzelnické kousky? Já ho ve zlato proměním tím, že na něm napíšu nějaký bestseller. Třeba o tom, jak se dá proměnit kus železa ve zlato. Nebo jak proměnit člověka v Boha. Lidé mají rádi peníze a zlato, mají rádi návody, jak vyhrát milion, jak vydělat milion anebo jak se stát Bohem.

Dříve mi tolik nezáleželo na tom, jaký počítač jsem měl. Teď jsem výběru těch správným komponent věnoval několik večerů. Každému člověku by mělo záležet na nástrojích, se kterými pracuje, aby to pro něj byly ty nejlepší nástroje. Zvlášť když s nimi pracuje často a dlouho. Počítač je pro mne ten nejpoužívanější nástroj, jsme spolu takových 12 hodin denně.

Když jsem vybíral předchozí počítač, snažil jsem se s prodejcem konzultovat výběr komponent, pokud mi to znalosti dovolovaly. Věděl jsem, že chci procesor Intel a půl gigabyte paměti. Co jsem silně podcenil, byla skříň. Oni řekli, dáme vám takovou hezkou. A to, co jsem si přinesl domů, byla taková … jedna z nejošklivějších skříní, co jsem kdy viděl. Když se na ní podívám, tak ten vypínač mi připomíná vaginu.

Nemohu si pomoci. A nemám nic proti vagině. K tomu dvě chromované lišty, zasazené do stříbrného nechromovaného lemu a mechanika lehce jiného odstínu. Nelíbí se mi, ale můžu si za to sám. Přesto jsem s tím počítačem spokojený už pět let. Až na tu rychlost, nebo spíš pomalost, poslední dobou. A navíc potřebuji Windows Vista, kvůli svým zákazníkům. Občas totiž něco naprogramuji a tak chci, aby to fungovalo i jim. A tak potřebuji nový počítač. Výkon, ticho, nízká spotřeba a spolehlivost, to jsou požadavky na něj.

Budiž ticho

Skříň tohohle stroje se jmenuje Nexus Caterpillar. Po pravdě řečeno není to žádná výstřední krasavice. Je obyčejná a decentní. Má dva tiché větráčky a zevnitř nalepenou odhlučňovací hmotu, aby věci, které se vrtí vevnitř, nebylo slyšet ven. Nevím, jestli ticho léčí, každopádně pomáhá soustředit se na práci. Uvnitř skříně se vrtí větráček chladiče Arctic Cooling Freezer 7 Pro na procesoru. Má keramické ložisko a hlučnost 0,9 sone. Kolik je to decibelů nepíší. Díky tomu, že má regulaci otáček podle teploty procesoru, vrtí se jen tak rychle, jak je právě potřeba a to mezi 300 a 2500 otáčkami za minutu. Protože jsou jeho otáčky řízené teplotou, vydává jen nezbytný aerodynamický hluk.

Co se dál vrtí? Uvnitř 500GB pevného disku Samsung SpinPoint T166 se vrtí jeho plotny rychlostí 7200 otáček za minutu. Pro porovnání, motor u auta se běžně točí mezi 2000 a 4000 otáček za minutu. Cirkulárka kolem 3000 otáček za minutu, ruční vrtačka 500 až 2000 a Země 0,000694 otáček za minutu.

A ještě tu máme zdroj Seasonic S12II 430Wattů. Špičkový zdroj, jasný vítěz testu 14ti zdrojů na svethardware.cz. Má velmi tichý 12cm větráček.

Výkon

Základní deska Gigabyte P35-DS4, nejprodávanější deska na czechcomputer.cz, dobře hodnocená v recenzích a oblíbená lidmi, kteří rádi vyždímají ze svého procesoru maximum, tím, že ho přetaktují. O vlivu přetaktování na pocity procesoru a o psychickém profilu overclockera (přetaktovávače) … možná jindy.

Pokud použijeme větráčkovou terminologii, tak procesor Intel Core 2 Duo E8400 se vrtí rychlostí 3GHz. To znamená 50 000 000 „otáček“ za minutu (musí se to vydělit šedesáti). To je ale fofr. Nejedná se o mechanické otáčky, ale o elektrické takty. Elektrika v zásuvce má 50Hz, tedy 50 kmitů za vteřinu, tedy 0.833 kmitu za minutu. Procesor ve verzi Tray bez chladiče je o cca 300 korun levnější. Každá koruna dobrá.

Paměti Patriot LL 2048MB (2x1GB). Zlatá střední cesta. Kdyby měl počítač málo paměti, pořád by se musel dívat na disk a to by ho zpomalovalo. Disk je totiž nejpomalejší součástka počítače. Právě proto, že disk se mechanicky točí. Ale hodně se na něj vejde a tak se disky budou ještě pár let točit, než technologie vyspěje. Pevný disk na počítači je něco jako spalovací motor v autě. Je to krůček na cestě k dokonalosti. Pevný disk nás zdržuje, abychom nežili příliš rychle. Auto proměňuje většinu paliva v teplo, které odchází výfukem. Žere benzín, abychom vážili, kam jedeme a nejezdili jenom tak rychle a zběsile po zeměkouli.

Kdyby měl počítač paměti moc, ta paměť by se nevyužila a bylo by to zbytečné utrácení peněz.

My zíráme, vy zíráte

Grafická karta Gigabyte 8600GT 256MB DDR3 na kancelářské věci a na sledování videa bohatě, bohatě stačí. Podporuje rozhraní DirectX 10, které je potřeba pro Aero ve Windows Vista a zvládne i nějakou tu hru. Karta nabízí HDTV výstup na televizi s vysokým rozlišením.

Vypalujeme

Vypalovací DVDčka Lví král pro radost. Porovnejte si je s obyčejnými. Vidíte ten rozdíl. Až dětem vypálíte pohádku nahranou z televize … jejich očka budou svítit, už když uvidí lvího krále.

Vypalovací mechanika Samsung SH-S203N černá. Díky technologii LightScribe se dá na druhou stranu CDčka / DVDčka vypálit obrázek. Jsem hračička. Někomu udělá radost, když dostane DVDčko, které není popsané fixou.

Vypalovací program Nero 7 Essentials Suite OEM CZ kupodivu nebyl součástí vypalovačky. 95 Kč není zase tak moc. Doufám, že bude umět vypalovat LightScribe 🙂

Spolehlivost

Protože do počítače může udeřit blesk, dům může shořet i s počítačem a vašim datům nepomůže svěcená voda a ani zálohování na druhý disk pomoci RAID1 (spojení dvou disků kvůli spolehlivosti dat), koupil jsem externí disk WD My Book Essential Edition 2.0 s kapacitou 320GB. Udělám na něj obraz celého disku, abych mohl počítač rychle kompletně přeinstalovat. A budu na něj pravidelně zálohovat. Také ho můžu používat na přenášení mpeg souborů s videem do HDD přehrávače (až nějaký budu mít).

Nestačilo by zálohovat na DVDčko? Něco určitě ano. Ale na DVDčko se vejde jen 4.7GB, kdežto na tento disk 320GB. Na disku jsou data spolehlivěji uložena než na DVD, které se může poškrábat anebo jednoduše přestane fungovat.

Pokud bych si chtěl přidat další dva až tři tisíce korun, mohl bych koupit druhý disk do RAID1. Zatím mi všechny disky fungovaly bez nejmenšího zaváhání. Pokud někomu kolabují pevné disky a přichází o data, může se zamyslet, jestli na těch discích nemá především kradený software a kradenou muziku. No jo, ale co když je nějaký disk už z výroby poškozený? Nic není náhoda. O tom jsou tyto stránky. V okamžiku, kdy prodavač vybírá z police disk, sáhne pro ten správný disk pro daného člověka. Svět je řízen tak, aby nám vracel to, co sami dáváme. A pokud se proti tomu vracení pojistíme, tak svět musí najít jinou cestu, jak nám dát lekci. Máš RAID1? Myslíš si, že ses zabezpečil? Tak necháme shořet zdroj a jako na potvoru to odnesou i oba dva disky. Nenalézání věcí, jejich ztrácení, dočasné nefungování, opravitelné porouchávání, neopravitelné porouchávání, jsou jen signály pro člověka, aby se zamyslel, jestli na těch věcech nelpí, nebo naopak, jestli si jich dost váží, jestli k nim přišel poctivě a jestli je používá správným způsobem.

Protože nemám RAID1, ale mám externí disk, o data nepřijdu. Když odejde disk, budu mít několik dnů času na přemýšlení, proč odešel. Než přijde poštou nový disk. Kdybych měl RAID a jeden disk by odešel, pokračoval bych s jedním, objednal druhý … a moc o tom nepřemýšlel. O peníze za disk bych přišel tak jako tak. Když budu mít RAID, tak přijdu o disk (a tím i o peníze), ale nepřijdu o čas. Když RAID mít nebudu, tak přijdu o peníze i o čas. Když nemám RAID a bude potřeba, abych přišel o peníze, ale ne o čas, zakopnu a upadnu s externím diskem, a ten se zničí. Vždycky se najde cesta, jak přijít o to, o co mám přijít. A vždycky se najde cesta, jak získat to, co získat mám.

Software …

Samozřejmě potřebuji nějaký operační systém. Chci Microsoft Windows Vista Home Premium CZ. Ať si říká, kdo chce, co chce, s Windows jsem spokojený a věřím tomu, že pět let práce od předchozích Windows XP bude vidět. Že Visty budou lepší.

Nezbytné minimum na ochranu počítače AVG Anti-Virus. Opět legální. Jak člověk může mít radost z kradeného software? Také jsem to tak dřív dělal a nepřemýšlel jsem nad tím. Ten slabý hlásek, který říkal, že to není v pořádku, jsem začal poslouchat až později. Všichni přeci vypalovali, ne? Přeji Billovi Gatesovi jeho peníze. Dát 2500Kč za operační systém a používat ho každý den několik let je hodně muziky za dobré peníze.

A cena počítače? Odpovídající. Dodavatele neuvádím. Kontaktoval jsem dva a vybral toho, který rychleji a kvalitněji odpověděl na mé otázky a zároveň měl dobrou cenu komponent. Pokud bych uvedl dodavatele, mohli byste tím být ovlivněni a přestali byste být ostražití 🙂 A také každý si zaslouží svého dodavatele.

Můj milý počítači, věřím, že odvedeš dobrou práci a pomůžeš mi proměňovat myšlenky ve zlato a člověka v Boha. Nexus znamená anglicky souvislost a latinsky spojení . Doufám, že mi pomůžeš nalézat souvislosti a že spolu zažijeme mnoho radostných chvil. Budeš se jmenovat DeoSum Nexus, zkráceně Deo.

Pokračování v příštím dílu. Bude to psycho …

11 komentářů u „Počítač Gigabyte P35-DS4, Intel Core 2 Duo E8400 díl I.

  1. Ondra

    "Elektrika v zásuvce má 50Hz, tedy 50 kmitů za vteřinu, tedy 0.833 kmitu za minutu"…

    ha ha ha, 50 kmitů za vteřinu je snad 3000 kmitů za minutu, není-liž pravda? 🙂

  2. Peter F.

    Dobry den,

    chcel by som Vas poprosit o foto skrinky Nexus s otvorenymi prednymi dvierkami (poprip. ci sa daju demontovat) a poprip. aspon popisania, kde je v nej mozne este umiestnit 3 ventilator (bude v nej grafika Geforce 8800, 512 MB) Chcel by som si kupit takuto skrinku, ale po precitani Vasich clankov vaham.

    S pozdravom

    Peter F.

    1. Vítek P.

      Dobrý den,

      (Foto jsme poslal e-mailem.)

      Přední dvířka se neotevírají ale posunují dolů, vyndat nejdou.

      Kablíky vám vadí zavřít horní kryt a vadí vám, když se otevírá mechanika CD, musíte kablíky držet.

      Grafika je ta černá deska (pasivní chladič) https://deosum.com/wp-content/uploads/pocitac-uvnitr.jpg

      Tak si představte, kam dáte větrák.

      Kupte si skříň, se kterou budete spokojený 🙂

      1. Peter F.

        Dobry den,

        dakujem Vam za Vas mail.

        Kde je grafika to som vedel hned, neskladam PC 1 al. 2x.

        Potrebujem podobnu skrinku tejto, hrube zelezo, ktora nieco aj utlmi, bez zbytocnych otvorov po bokoch skrine.

        Takisto aj podobnych rozmerov, cim mensia skrinka, tym lepsie, od Nexusu jej vacsie skrinky nemozem, kvoli rozmerom.

        Umiestnenie dalsieho vetraku do skrine by som prip. riesil do slotu chladicom nad grafiku (ktora by mala byt Geforce 8800 s aktivnym chladenim, tie sa vsak dost hreju, prip. tam dam ATI 3850 /al. 70 s pasivnym chladenim) hore, napr. Chladič EVERCOOL System Blower FOX-1 SB-F1, aktivní ventilátor do slotu sběrnice, 100x90x22m, Přídavný chladič do zadního rozšiřujícího slotu počítačové skříně je vhodný pro zvýšení účinku chlazení ve výkonných počítačových sestavách. Je vybavený aktivním ventilátorem a svými rozměry zabírá pouze jeden volný slot. Speciální design lopatek ventilátoru zaujme i tuningové uživatele .

        Hnevaju ma vsak tie dvierka. keby ostali stale dole, zhorsilo by sa nasavanie vzduchu a chladenie diskov tym vetrakom dole ?

        Vdaka za odpoved.

        Peter F.

        1. Vítek P.

          Dobry den,

          Ta dvířka jsou děravá a já je mám dole, kvůli otevírání CD mechaniky. Mimochodem ta dvířka působí jako filtr a tak za týden jsou hezky (ošklivě) zaprášená, ale zase není prach v PC, tak je to možná k něčemu dobré.

          Když jsem o této skříni přemýšlel, všiml jsem si, že díky tomu, že má zdroj dole, tak vlastně nasává vpředu dole a vyfukuje vzadu dole, kdežto přirozené proudění ohřátého vzduchu je zdola nahoru. Ventilátory to proudění vzduchu změní, ale proč nevyužít přirozené proudění?

          Jak jsem již napsal, připadá mi, že tato skříň je inovativní, ale inovátoři málo přemýšleli. Nemoci otevírat cd mechaniku, kvůli tomu, že tam visí kablíky je nedomyšlené a přitom stačí dát USB zástrčky pod mechaniku.

          1. Peter F.

            Dobry den,

            Nad grafiku hore bude treba dat asi ten cooler ako som predtym pisal, vzhladom k tomu ze silnejsie grafiky vyprodukuju hodne tepla.

            Tie dvierka ze su spinave od prachu to nevadi, staci vysavac a stetec, nevyzera to moc zle ked budu stale dole. Jedine co som si vsimol, ze je tam len 1 slot na 3,5" mechaniku. Dam tam citacku kariet 1in 9 a chcel som tam dat aj nejaky panel s ukazovatelmi stavu teplot a otacok ventilatorov.

            Len nechapem preco Vam vpredu trci kabel na USB zariadenie a draty na audio, ked sa to da napojit zozadu? Kazi to imidz tej skrinky.

            Ja tu skrinku potrebujem pre kamosa, ten to bude mat na stole vedla 20" LCD monitora. Dlzka stola je limitovana drevenou nadstavbou s polickami. Vyhovalo by mu keby zdroj bol dole ako u Nexusu, len sa bojim, ze pridanim toho coolera sa zvysi hlucnost.

            Vy ste napajaci zdroj aky pouzili? Ja tam dam bud Corsair TX650 al. Chieftec CFT-650. Mali by to byt tiche zdroje s aktivnym PFC.

            S pozdravom

            Peter F.

            1. Vítek P.

              Dobry den,

              Kabel na USB trčí proto, že ho občas vyndavám a nechce se mi lézt pod stůl. A audio kabely proto, že tam mám zapojené repráčky. Vzadu na desce jsou výstupy na boční a středové repráčky (a jiné), ale ty hlavní dva jsou vyvedené dopředu. Ano, je to odpuzující, protože ta horní dvířka jsou pořád otevřená.

              Zdroj mám Seasonic S12II 430Wattů, počítač bere na volnoběh kolem 85 W.

              Vítek P.

  3. Honza

    Ahoj, chtěl bych se tě zeptat na Základní desku Gigabyte P35-DS4(mám ji v pc).

    Tato deska nepodporuje windowsi xp? Protože kdysi dávno když jsem měl ještě starý pc tak sem si koupil volant a hrával jsem na ním hry, ale na novém počítači se mi nepodařil sprovoznit nejspíš vista nemá na něj ovladače a chtěl jsem si nainstalovat xp, abych mohl dál hrávat na volantu, ale dozvěděl jsem se že prej tato deska xp nepodporuje. Neporadíš mi nějaký řešení???

    1. Vítek

      Ahoj Honzo,

      V manuálu k té desce je napsané

      Operating System: Support for Microsoft Windows Vista/XP/2000

      Připadá mi neuvěřitelné, že by deska nepodporovala XPčka, to by si jí málokdo koupil. Věřím tomu, že je podporuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *