O nemocném kotli Protherm

kotel-protherm

Těším se na to, až jednoho dne napíšu článek o bramboře. Článek o bramboře, který dočte do konce i někdo jiný než kozlík Šikula a Přemek Podlaha, považuji za jakousi zkoušku literárního mistrovství. Cítím, že ještě nenadešel ten čas, ale už se blíží.

Ono napsat o Angelině Jolie, není zase tak těžké, všichni ji znají, všichni ji milují, anebo jí alespoň závidí. Stačí napsat zbytečný článek o tom, kolik dostala za fotografie z porodnice, anebo co má vytetovaného na zadku a všichni si to přečtou. Napsat o bramboře, to je něco jiného.

Dnes ale napíšu a svém plynovém kotli Protherm. Budu psát o jeho dětských nemocech a o tom, co jsme spolu zažili.

Když mi ho nainstalovali, neměl jsem ještě takovou tu krabičku s teplotním čidlem a s programátorem teplot, která je v obýváku na zdi a nastavuje se tam, při jaké teplotě má kotel zapnout a při jaké má vypnout. Ta krabička tam nebyla a tak kotel topil pořád naplno. Když se nažhavil na 82 stupňů tak se vypnul a když zchladnul, tak se zase zapnul. To ode mne nebylo hezké. Ale pak jsem se k němu začal chovat hezky. Všimnul jsem si, že když kotel topí, tak radiátory ne příliš líbezně syčí, jak jimi prochází voda od čerpadla. Už ani nevím, jak mě to napadlo, možná jsem to četl v návodu k použití, kotel jsem otevřel a na čerpadlu nastavil nižší výkon. Je tam takový přepínač. Cvak a bylo to. Úplně jsem na to zapomněl. Když po nějaké době kotel přestal topit a hlásil poruchu, zavolal jsem opraváře. Ten zjistil závadu na oběhu vody, nastavil na čerpadlu vyšší výkon a bylo opraveno. Že já vůl jsem s tím přepínačem kroutil. To jsem si tenkrát pomyslel. Dnes bych si tak ošklivě neřekl. Řekl bych si, pamatuj si, s čím jsi kroutil a než zavoláš opraváře, vrať to do původního stavu.

Podruhé jsem opraváře volal, když se kotel nějak zasekl, sice topil, ale radiátory hřály jenom trošku. Samozřejmě jsem je odvzdušnil. Dokonce jsem je i propláchnul hadicí, jestli nejsou ucpané nějakou nečistotou. Nebyly. Závada byla v kotli, v přepínači mezi ohřevem užitkové vody a ohřevem radiátorů. Přepínač se zasekl v poloze užitková voda a do radiátorů netopil. Přišel pan opravář, rozebral, namazal a bylo opraveno. Koukal jsem mu přes rameno a příště už jsem si rozebíral sám. Dokonce jsem napsal do firmy Protherm o tom, co se stalo, a ptal jsem se, jak to mám odborně opravit, když už se to stalo podruhé. Pan technik mi psal něco o servomotoru na tom přepínači, z čehož jsem usoudil, že mám starší typ kotle, ve kterém ještě nebyl servomotor, ale ten přepínač byl hydraulický. Vida, záhada objasněna, výrobce se poučil a kotel inovoval.

Potřetí jsem opraváře volal, když se kotel „zbláznil“. Chvíli topil, pak mu zablikal displej a nedělal nic. Pak se z ničeho nic probral a začal topit. Když se do něj bouchlo, tak začal topit a když se do něj bouchlo podruhé, tak topit přestal. Jako stará lampová televize. Pan opravář vymontoval desku se součástkami, vzal lupu a prohlédl plošný spoj. Pak vytáhl pájku, cín (správně řečeno pájedlo a pájku) a zaletoval dva studené spoje. Uklepal se transformátor.

Mám rád tyhle závady, které se dají vidět okem, když člověk ví, kam kouknout, a má rád tohohle opraváře, protože mi nenutí vyměnit, celou řídící desku za několik tisíc korun, ale zaletuje dva spoje a naúčtuje si hodinu práce. Přeju mu to.

Počtvrté jsem opraváře nevolal. Když kotel přestal topit, vymontoval jsem řídící desku a hledal studené spoje. Žádný tam nebyl. Byla tam ale ještě jedna krabička, později jsem se dozvěděl, že je to zapalovací jednotka, a v té byla ještě jedna deska. Prohlédl jsem i tu, zaletoval dva podezřelé spoje a zavolal opraváře, protože to nepomohlo. Pan opravář přišel, zapojil náhradní zapalovací jednotku a kotel začal topit. Pak vytáhl lupu, zaletoval jeden studený spoj a bylo opraveno. Z toho plyne poučení, že člověk nemá být líný dojít si pro lupu. Na svou obhajobu uvádím, že jsem nevěděl, že ta deska se dá cela vyndat a tak jsem ji prohlížel zamontovanou v kotli a svítil si lampou.

Kotel opět topí a já mohu přemýšlet o tom, jestli má tento příběh nějaký smysl a jestli z něj vyplývá nějako ponaučení. Jestli je to vůbec příběh, anebo jen několik nesouvisejících událostí.

Poučení číslo jedna anebo spíš otázka. Proč se musíš ve všem vrtat? Vždyť tím bereš opravářům práci. Místo, aby opraváři opravovali a „opraváři“ vyměňovali desky, tak opravuješ ty. Na posledním případu vidíš, že jsi nic neušetřil. I když jsi byl hodně blízko, několik centimetrů od správného řešení, nebylo ti dáno ho nalézt. Nemusíš si všechno dělat sám, protože na tom stejně neušetříš.

Poučení číslo dva. Jsou situace, ve kterých ti mohou pomoci druzí lidé. Nemusíš ve všem spoléhat sám na sebe. Nemusíš znát svůj kotel ústředního topení do posledního šroubku a nemusíš ho umět opravit. Od toho jsou tu druzí. Je to tak zařízené, aby opraváři opravovali, řidiči řídili, učitelé učili a … a co ty Vítku, nejsi ty náhodou takový všeuměl, který všechno umí, ale nic neumí dokonale. (Tak to pozor, ve všem, do čeho se pustím tak podávám nadprůměrné výsledky oproti „běžným“ opravářům.) Co chceš, Vítku, umět dokonale?

Poučení číslo tři. Opravdu se musíš každý den koupat? Což takhle dát si občas sprchu? A což takhle dát si studenou sprchu?

Když už máš na zdi tu krabičku, kde se nastavuje teplota, co kdybys v noci nastavil teplotu nižší. Když jsou všichni pod peřinou, tak se nemusí tolik topit. Ušetříš tak.

Vítku, existuje i jiné teplo než to, které vzniká spalováním? Třeba takové teplo lidských vztahů. Dáváš dost tepla? Vzpomeň si na článek Teplo domova.

No … pokus to byl dobrý, ale z tohoto příběhu se mi nepodařilo vytěžit maximum. Cítím, že podstata mi utekla, tak snad někdy příště. Sejdeme se u brambory.

Přeci jen jedno poučení z toho plyne, že výrobce neumí osazovat desky s plošnými spoji. Nic ve zlém, ale nepamatuji si domácí spotřebič, který by během necelých 10ti let měl dva nefunkční spoje. Chápu, že se uklepaly. Tak je můžou dát na kus kablíku. Když si představím, že tisíce uživatelů, si kvůli takovéhle prkotině nechalo vyměnit řídící desku, protože jejich opravář nebyl tak seriózní, tak začínám chápat smysl tohohle článku. Je to spotřebitelův dopis výrobci, aby vyráběl kvalitní zboží, které nejen že přežije záruční dobu, ale nebude každé dva roky vyžadovat zásah opraváře.

A ještě jeden smysl má tohle psaní. Je to poděkování panu opravářovi, od kterého se pokaždé něco naučím.

Kutilové se můžou potěšit článkem Diagnóza: Kutil domácí.

Doplnění z roku 2009: Jednoho krásného dne kotlík začal opět zlobit. Při ohřevu užitkové vody začal ukazovat nesmyslné údaje, například 72 stupňů, když maximální dosažitelná teplota je 65 stupňů. To by ani tak nevadilo, horší bylo to, že té teplotě věřil a ačkoliv voda tekla studená, tvrdohlavě si ukazoval 72 stupňů a netopil. Proč by topil, když má voda 72 stupňů. Vypojil jsem čidlo teplé užitkové vody a od té doby kotel hlásí poruchu F4 (závada čidla) ale topí a vodu ohřívá. Podle návodu se přepnul na čidlo otopné vody. Mám takové příjemné podezření, že z kotle teď teče teplejší voda, není omezená 65ti stupni, což mi vyhovuje. Dávám si pozor, abych se nespálil.

Někdy v roce 2010 odešla zapalovací jednotka. Výměna stála cca 5 tisíc Kč.

V roce 2011 se kotel zbláznil a přestal topit. Přivolaný technik zjistil, že když se zatlačí na řídící desku, tak kotel funguje, ale přesnou závadu nezjistil a navrhl desku vyměnit. Nechtělo se mi utrácet několik tisíc Kč a tak jsem hledal, která součástka je ta špatná. Nejprve jsem odpájel trafo, ale to bylo v pořádku. Pak jsem prohodil obě relátka a zjistil, že kotel stále nefunguje, ale hlásí jinou poruchu. To je ono! Jelikož byl víkend, relátku jsem uřízl kryt a špejlí mu pomáhal, když nechtělo sepnout. V týdnu mi kamarád poslal dvě nová relátka a od té doby kotel funguje.

Mám pocit, že musím často dopouštět vodu do radiátorů … uvidíme, co se z toho vyklube.

V roce 2014 přestal fungovat ventilátor pro odtah spalin. Přes internet jsem objednal nový a namontoval. 2116Kč + práce. S balíčkem zřejmě někdo cestou praštil, protože šmajdala turbínka. Byl pátek a nechtěl jsem být přes víkend v zimě, tak jsem to ručně narovnal a od té doby ventilátor funguje.

V roce 2014 se kotel dočkal také výměny tepleného výměníku, zřejmě byl zarostlý vodním kamenem a z kotle tekla teplá voda místo horké. S výměnou výměníku se vyřešilo i kapání vody z kotle, jsou tam nějaké gumičky, které byly zpuchřelé. Oprava stála tuším kolem 3 tisíc Kč.

Cvaká a vrčí oběhové čerpadlo. Prosím ho, aby ještě vydrželo, a ono už takhle cvaká a drží druhou topnou sezónu. Děkuji 🙂

Dobrá rada, jak ušetřit: Dřív jsem topil na konstantní teplotu v domě cca 22 stupňů (děti byly malé). Teď topím tak, že když je někomu zima, zmáčknu na termostatu knoflík a kotel hodinu nebo víc hodin (podle počtu zmáčknutí) topí. Loni mi plynárny vracely 9 tisíc Kč.

17 komentářů u „O nemocném kotli Protherm

  1. Jarka

    Vítku, bylo mi líto,že tady chybí komentář. Ale mužský nepíše a ženská má ráda, když to spojíte s trochou toho duchovna. K pračce komentáře jsou. Možná ale, že každá žena má k pračce jiný poměr než ke kotli. Pračka je náš věrný pomocník, zatímco starost o kotel a topení je vysloveně mužská práce alespoň podle mého názoru. A že mám vysledováno, že každý takový dnešní výrobek má nějakou tu slabinku, která určuje jeho životnost, která je pokud možno na hranici záruční doby už jsme si psali i když s tím nesouhlasíme.

    Já mám ale spotřebič, který slouží už 35 let. V roce 1973 jsme si koupili chladničku Calex 120, která jak se zapla, jela a jela jak byla pilná. A tak jsem na ni zavolala opraváře a ten hned druhý den do ní namontoval nový motor. Dneska už mám několikátou, ale ta původní je na chatě v zimě skoro mrzne, ale každé jaro se s ní přivítám, a na podzim jí poděkuji a popřeju ji hezké přežití zimy. My jsme doma topili v kamnech a voda se ohřívala v kotli, pod kterým se topilo dřevem. Přeji Vám, ať tu krutou zimu přečkáte se zcela funkčním kotlem a v teple vymyslíte to povídání o bramboře. Bude to konzumní, salátová, přílohová na pyré nebo dokonce Keřkovský rohlíček na salát? Nebo obyčejné erteple, nebo jídla z brambor? J

    1. VíTeK

      Bohužel je to tak, že výrobky jsou dimenzovány na to, aby přežily záruční dobu. Dokonce se některým nadává spotřební elektronika. Tedy někteří lidé jim tak nadávají. Přiznám se, že když jsem viděl ve sběrném dvoře televizi z roku cca 1962, tak jsem poprosil (nebo požádal?), jestli si ji mohu vzít. Čeká v dílně a věřím tomu, že bude fungovat.

      Bude to o bramboře jako zdroji energie budoucnosti, ale víc vám neprozradím 🙂

      A ještě obvyklé přání dobrého veřera 🙂

      1. Jarka

        Proč se mi nedělají na monitoru smajlíci? Vždycka je mi líto,když je mám rozfázované a tak je sama neposílám. Ale děkuji za ně. Brambory jako zdroj energie budou prima, já mám ráda opečené škubánky, ale mám z nich většinou mozol na prstě, protože musím vynaložit hodně energie na to šťouchání. Na tu vámi vyrobenou energii z brambor se těším. Dobrou noc Jarka

            1. VíTeK

              A Vy byste chtěla, aby se z toho udělalo to žluté kolečko, co se směje? A nevypadalo by to tu jako v omalovánkách?

                1. VíTeK

                  Někdy i maličkost udělá člověku radost. Právě testuji základní typ smajlíka 🙂

                2. Jarka

                  Děkuju, děkuju krása hned po ránu, potřebovala jsem právě něco takového Jarka

  2. Richard

    Zažil jsem stejnou nebo podobnou anabázi s tímto kotlem, za 9 let života kotle jsem zaplatil za opravy a materiál asi 8000Kč a to jsem si několik oprav provedl sám, např. 5x letování studeného spoje, oprava ulomené hřídelky termostatu, oprava páčky zapínání mikrospínače u trojcestného ventilu a pod. Po další hrozící pálce za opravu jsem to vzdal a objednal jsem u známého topenáře nový a už moderní a spolehlivý kotel Protherm. Po roce provozu dnes čekám už podruhé opraváře, tentokrát ještě v záruce – a je to "pouze" prasklý vak expanzní nádobky. Takže ať žije kvalita!

    Richard.

    1. kVítek

      Dobrý den,

      Richarde, děkuji za příspěvek. Firma Protherm by nám měla platit za testování a opravy jejich prototypů …

      Mě teď mizí voda z topení a musím pravidelně dopouštět. Nechci obviňovat kotel.

      Ať se vám daří … 🙂

      1. František Demjan

        Prosím Vás, vie mi niekto poradiť, ako sa volá tá časť trojcestného ventilu v ľavo, ktorá je demontovaná (horné foto). Preteká mi tam voda. Ako to bezpečne rozobrať a pretesniť. Sú tam 4 poisťovacie skrutky. Z toho su namontované len 2, a cez 2 otvory kde niesu kvapka voda.

        1. kVítek

          Dobrý den Františku, jak se to jmenuje, vám nepovím, je tam taková membrána, co ovládá ventil. Jednou jsem kvůli tomu volal (nebo psal?) do Prothermu a řekli mi, že už tuhle část dělají elektricky ovládanou.

          Tak vám doporučím zeptat se přímo u nich. Ať se vám daří … 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *