Wasabi, wasabi, řekni mi … hovory s rostlinami

Koupil jsem (si) několik rostlin. Odeslali je v pondělí s tím, že přijdou v úterý. Přišly ve čtvrtek. Vypadá to, že cestování přežily …

Wasabi a jiné rostliny

Zleva doprava a shora dolů …

Rakytník řešetlákový Krasavice – samice
Fíkovník Dotato
Kávovník arabský
Brusinka CRANBERRY RED – americká brusinka
Borůvka Amelanchierova (muchovník)

Jiaogulan- pětilistý ženšen
Gotu Cola
Vitánie – indický ženšen
Wasabi – pravý japonský křen
Wasabi – pravý japonský křen podruhé

S rakytníkem a muchovníkem (Amelanchierova borůvka) to bylo snadné. Zasadil jsem je na dočasné stanoviště k jiným rakytníkům a muchovníkům a rozsadím je, až budou větší.

S ostatními rostlinami bude trochu problém. Problémy jsou od toho, aby se řešily. Ten problém spočívá v tom, že každá rostlina vyžaduje jiné množství sluníčka a stínu, jinou teplotu, jinou kyselost půdy.

Když rostlinám vytvořím správné podmínky, budou prosperovat a když je jenom tak někam bezmyšlenkovitě zasadím, budou živořit.

Specialista na požadavky je japonský křen Wasabi. Na ten jsem se těšil ze všech rostlin nejvíc. Těším se, až si ho nastrouhám.

Je vidět, že situace je už od začátku napjatá. Bude Wasabi ochotný nechat se nastrouhat? Nebo očekává, že to bude opečovávaný nedotknutelný miláček?

Mám mu to říct hned, že ho chci nastrouhat? Nebo mu mám dopřát klidné dětství?

Věřím, že se dohodneme a že pochopí své poslání. Není to ale jen lidská zvrhlost, že strouháme křen a považujeme to za jeho poslání? Není posláním křenu pouze vonět?

Na plantážích Wasabi pěstují tak, že má kořeny ponořené ve vodě a je ve stínu. Nejlíp se mu prý daří při 8mi až 18ti stupních Celsia s kořeny ve vodě 12-15 stupňů. Normální pokojová teplota u nás doma je 20 až 22 stupňů Celsia. To by pro něj bylo moc a rostl by pomaleji. Mohl bych ho dát do sklepa, ale tam není světlo. Mohu ho dát za dům, kde je stín a mohlo by tam být i pod 20 stupňů a vydatně zalévat anebo ho mohu zasadit do potoka za plotem.

To je ale trápení, co?

Kam s Wasabi, aby se mu dobře dařilo?

Vtip celého tohohle problému spočívá v tom, že nebudu vymýšlet, předpokládat … ale zeptám se přímo jeho. Nabídnu mu možnosti a nechám ho, ať se sám rozhodne. Problém lidí je, že chtějí, aby bylo po jejich. A tak jsou schopní zasadit Wasabi na skalku a týrat ho teplem a sluncem. Moudrý zahradník, a to chci být já, se rostliny zeptá.

Wasabi, chceš do sklepa, do pokoje, za dům, nebo do potoka?

Nebo někam jinam?

Do potoka, myslel jsem si to … a na zimu nejspíš do sklepa nebo do předsíně.

Tento přístup k rostlinám mi připadá být ten jediný správný.

Chcete-li, aby rostliny prosperovaly, zeptejte se, co k tomu potřebují a dejte jim to.

6 komentářů u „Wasabi, wasabi, řekni mi … hovory s rostlinami

  1. KROKODYL

    Hned na zacatek napisi, ze mne v tomto povidani HODNE oslovila veta: Problém lidí je, že chtějí, aby bylo po jejich.

    NO, TO SEM CELEJ JA… 🙁 Dekuji za to ze jsi ji napsal, pomohla mi uvedomit si to a budu na ni ted casto myslet.

    A ted snad trochu k tematu:

    Vitku, myslis si, ze mohou rostlinky take delast neco ve stylu “tak ja ti teda ukazu co dokazu”?

    Jak jsem jiz jinde psal, u naseho domu ted budujeme zahradu. Uz je tam navezeno nekolik nakladaku zeminy, uhrabano a kdyz uz nemuzu set travu, je pry jeste zima, jsem se rozhodl ze zasadim stromy (bylo prece uz tak teplo a krasne). Z nasi parcely, kam jsme jezdili doted relaxovat z panelaku, jsem vykopal jednu visen a asi 5 naletovych tresni a zasadil je na zahrade.

    Kam jinam, nez tam, kde jsem “vedel” ze to je nejlepsi ( po mem je to prece vzdy nejlepe! 🙁 ) ale u posledniho stromu rikam, zeno draha, tenhle posledni, rekni kam ho zasadit… a zena no prece SEM, a vybrala to “nejmene vhodne misto” kam se vubec nehodil!…

    No se skripenim zubu jsem tam strom zasadil s myslenkou, ze jsem o nem vedel, ze jeho vykopani se moc nezdarilo, nema zadne drobne korinky, jen jeden silny pahyl a to jeste poskozeny. V duchu jsem si tedy rikal, no zasad si ho zeno kam chces, tenhle stejne nevydzi, takze je jedno kde ho zasadime, at je tedy po tvem, kdyz NENI PO MEM, on stejne uschne!

    A on mne ten stromek asi videl do hlavy, slysel co se tam honi a rekl si: tak ja ti teda ukazu, co dokazu.

    I prez velke poskozeni korenoveho systemu, se ujal nejlepe ze vsech, pupeny na nem krasne puci a uprostred zahrady mi s kazdym pohledem rika: vidis, NEBYLO PO TVEM.

    A aby toho nebylo malo, nedavno jsme ze synem koukali na zahradu z balkonu a syn rika: tato, nejlepe umisteny strom je ten uprostred ( hlavou mi hned leti: copak nevidi jak krasne jsem rozmistil ty ostatni a jak se tam tenhle ale vubec nehodi!!! ) a dodava, kolem nej si vzdycky sedneme do travy a budeme meditovat.

    BUM. A v tu chvili mne prileta velke ponauceni (mozna duchovni facka), jak je dobre, kdyz clovek netrva na tom, aby bylo po jeho.

    A ja posledni dobou zjistuji, ze ten uplne nevhodne umisteny strom, kteremu jsme predpovidal (nebo jsem si to mozna i pral…) ze uschne, je mym nejoblibenejsim ktery na zahrade mam, je zasazeny na skvelem miste, casto k nemu chodim, pohladim ho a promlouvam k nemu a on mi na oplatku pomaha nabrat energii. Uz jsem se mu nekolikrat omluvil za to jak jsem se k nemu choval, snad mi uz odpustil.

    Jen jeste sednout do travy kolem nej jeste nejde. Kolem sama cerstva hlina, pro tento muj ucel nevhodna. Takze zase neni po mem. Ale nase tri kocky to vidi jinak. Je to pry VYBORNE! Nadherne se pry do te jemne a cerstve hliny hrabou dirky do kterych se pak pohodlne kona potreba. To pry je neco uplne jineho nez ta bedna s kockolitem v panelaku… No tak si to holky kocici uzivejte, az trava vyroste, uz to hrabani nepujde tak snadno a snad prijde cas, kdy zase jednou bude po mem a lehnu si pod tu visen, zasazenou na tom “nevhodnem” miste a budu meditovat… Vam koceny slibuji ze vam udelam misto na zahrade, ktere bude vysypane tim jemnym sterkem, ktery dovezli predevcirem pod zamkovku a ve kterem se vam hrabe snad jeste lepe a veseleji, jak pozoruju 🙂 Ale to je uz zase moje poredstava, jak bude “”po mem””, vy si prece najdete samotne to, co je pro vas nejlepsi.

    1. kVítek

      Ahoj Krokodýle, rostliny jsou bytosti tak bych se u nich taky nedivil ničemu lidskému.

      Taky někdy něco zasadím a pak mi dojde, že jsem to udělal bezohledně, učíme se.

      Ohledně přesazených rostlin bych nechválil den před večerem. Někdy něco vykvete bujaře naposledy … nechci to zakřiknout.

      Klasika, je, když člověk něco zasadí, nedá si k tomu kolík a pak to usekne sekačkou. To jsou tak pocity.

      Taky jsem četl, že ten kolík je dobrý proto, že se stromek nekýve při větru a nevyvrací mu to kořeny.

      Objednal jsem dalších 17 rostlin 🙂

      Ať se vám daří …

    2. kVítek

      Co když ten strom nechtěl nikomu nic dokazovat? Žena intuitivně rozhodla, kam ho zasadit, aby se mu dobře dařilo a ono se mu dobře daří. A to je všechno. Žádné dokazování 🙂

  2. Jarda

    Ahoj kVítku.
    Chtěl bych se zeptat, co Ti nakonec Wasabi povědělo, taky se na něj chystám, a tak bych rád věděl, čeho se vyvarovat.
    Jarda

    1. kVítek

      Ahoj Jardo, to ti rád povím…
      Wasabi jsem dal do potoka (v květináči), jenže když vypouštěli rybník, tak ho vzala velká voda a uplavalo i s květináčem. Asi rok na to jsem viděl podobnou rostlinu kousek po proudu, snad to bylo ono. Měl jsem z toho velkou radost 🙂 Ale pak zase vypouštěli rybník… a wasabi jsem už dlouho neviděl.

      1. Jarda

        Juchů, díky moc.
        To sice nejspíš znamená, že jsi si ho nenastrouhal, ale zase se zdá, že by mohl mět přežít i naši zimu 🙂 .
        Díky dík za info, mám kousek od domu taky potok, zkusím to se dvěmi rostlinkami taky :-).
        Jarda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *