Jak to nedělám já, homeopaticko-přípravkový paranoidní materialismus

leky-a-pripravky

Články pana Jiřího Maška a jeho internetový deník Osud čtu už několik let. Dokonce ho mám v této době přeplacený. Zajímají mne především články s ekonomickou tématikou a konspirace a přeskakuji články, které se týkají zdraví (stres, elektromagnetický smog, chemtrailsy, radiace, transformace). Proč? Protože si myslím, že to nejsou fungující návody, jak získat zdraví, ale dobře míněné rady, které v lepším případě neublíží a v horším si člověk nějakou nemoc nebo fobii může vsugerovat.

Panu Jiřímu fandím a lehce ho obdivuji za úsilí, které věnoval vybudování serveru Osud.cz, který má denní návštěvnost několik tisíc čtenářů a cca tisícovku platících členů. Také jsem si koupil jeho knihu Mráz přichází z Bílého domu.

Je skvělé, že Osud existuje a rozšiřuje lidem obzory.

Myslím si ale, že co se pohledu na zdraví a nemoci týká, že se pan Jiří zasekl a bloudí v jakémsi homeopaticko-přípravkovém paranoidním materialismu. Nic se nemá přehánět, ani víra v léčivé přípravky. Kdyby o tom pan Jiří nepsal veřejně, tak si své názory nechám pro sebe. Také jsem v této oblasti bloudil dlouhá léta. Bloudil jsem i na horších místech. A je to škoda. Je to ztráta času, ale je to dobré proto, aby člověk zjistil, kudy cesta nevede. Kudy cesta vede, vám nepovím. Co když bloudím právě já? Hledejte pravdu sami. Já jen uvedu několik myšlenek k volně přístupnému článku pana Jiřího Maška, který (ten článek) pro mě ztělesňuje jednu z fází hledání zdraví na nesprávném místě.

Článek je zde:
Jak v současné době žít a přežít – jak to dělám já?

Pan Jiří píše:
„Dovoluji si vám předložit několik zajímavých tipů na přírodní a potravinové doplňky či technologie, které pomáhají v této době k lepšímu fungování fyzického těla a zdraví vůbec. Třeba vám přijdou vhod. Co já bych za takový soupis kdysi dal, vše jsem si ale musel odbolet a odnemocnět, resp. spíše jen odladit na svém těle. :)“

Já bych za ten soupis nedal ani zlámanou grešli. Dříve by to i pro mne byl poklad, dnes už ne. Ale věřím tomu, že propracovat se k němu, skutečně představovalo hodně bolesti a nemocí.

„Co se týče celkového odblokování tzv. “psychických bloků a omezení”, které později padají “dolů” a fatálně tam působí na naše fyzické zdraví a orgány, doporučuji léčbu KLASICKOU HOMEOPATIÍ. Ta zastává celostní náhled na člověka a neléčí symptomy, jako medicína klasická, ale jejich příčiny, což jak uznáte, je často velmi nebetyčný rozdíl.“

Nejprve tedy několik slov o homeopatii. Studoval jsem ji cca dva roky (Zdravím pana Jiřího Čehovského) a své zkušenosti s ní jsem popsal ve třech článcích o homeopatii. Shrnutí je asi takovéto.

Homeopatie je forma magie a funguje na tom principu, že do nějaké látky se obtiskne myšlenka a ta myšlenka pak funguje (může fungovat) jako lék na člověka, který tu látku sní. Podobně by fungovala voda, do které by člověk obtiskl vhodnou myšlenku a pak by ji vypil (a podobně podle mne funguje i autopatická baňka pana Jiřího Čehovského). Připouštím, že homeopatie funguje. Ale může léčit příčinu? A je spravedlivé, aby byl člověk takto vyléčen?

První a hlavní námitka proti homeopatii. Vyléčení pomocí homeopatie by bylo nespravedlivé. Představte si, že jste Dokonalý a Milující Stvořitel a vytvoříte svět tak, že v něm bude bolest a nemoc. Proč asi? Třeba proto, aby člověk poznal nedokonalost a bolest a ta ho navedla k Dokonalosti. Nemoc tam zamontujete jako upozornění: „Člověče, ty něco děláš špatně. Ty se chováš jinak, než se máš chovat. Je to nemoc, která patří tobě, ty musíš něco změnit.“ Člověk pak přijde k homeopatovi, vylije mu své srdce, dostane pilulku a je uzdraveno. Uvědomí si člověk, co dělal špatně a proč onemocněl? Je spravedlivé, aby zaplatil 1000Kč za vyšetření, dostal pilulku a bylo vyléčeno? Podle mne není. Homeopatie může fungovat, protože člověk má dost silnou svobodnou vůli. Člověk má tak silnou vůli, že si může nemoc vsugerovat. Může si nemoc zakázat. A může si jí také „vyléčit“ homeopatií.

Druhá námitka. Homeopatie používá nepřesnou a zdlouhavou diagnózu. Strávit u léčitele dvě hodiny a nevědět, co se se mnou přesně děje? Já vím, klasická medicína na tom není o moc lépe nebo spíš o moc hůře.

Třetí námitka. Homeopatie je těžko použitelná pro samoléčbu. Vyžaduje obsáhlé znalosti a výsledek je nejistý. Z vyšetření (nebo samovyšetření) odcházíte s pilulkou, s nadějí a s tím, že se za měsíc uvidí, jestli to zabralo.

Jsou nějaké věci, které jsou na homeopatii dobré? Ano, je to šetrná alternativa ke klasické medicíně. Je to stupeň hledání něčeho lepšího. Je tu osobní přístup k pacientovi, zabývá se všemi příznaky nemoci i různými podivnostmi, sny, bludy. Strávit s pacientem hodinu až dvě a ptát se na všechno, je něco jiného než předepsat lék na bolení v krku podle jednoho příznaku.

Nyní se pojďme podívat na přípravky, které pan Jiří používá:

„Melatonin – hormon, jež upravuje vnitřní hodiny
Bioxan – antioxidant, lapač volných radikálů
Koloidní stříbro – přírodní antibiotikum
Koloidní zlato – přírodním antidepresivum
Lichořeřišnicové kapky – výborně likvidují různé nákazy, infekce, nachlazení apod.
Schindeleho minerály – doplňují tělo minerály a stopovými prvky
Fytominerál – koloidní roztok 63 prvků v přírodní formě
Koenzym Q-10 – pro správnou funkci srdce
Aloe Vera Gel – pomáhá s detoxikací organismu
Vitamíny řady B6 (pyridoxin) a B12 – pomáhá zvládat enormní nápor na nervovou soustavu člověka
Soda Bicarbona – napomáhá k návratu organismu do zásaditého stavu
Mladý ječmen – má výrazný alkalizující efekt v lidském těle
Oxygenoterapie – kyslík, račte dýchat z plných plic …
Teslův osobní purpurový energetický štít – osobní energetická hygiena“

Konec seznamu.

A já nepoužívám vůbec nic. Nedovedu si představit, co bych dělal, kdybych nesehnal svůj Bioxan, koloidní zlato anebo Koenzym anebo by se mi porouchal Teslův energetický štít, anebo bych musel někam jet a všechno to tahat s sebou.

Věřím tomu, že Stvořitel dal člověku zdraví a jednoduchá pravidla a neklade mu podmínky v podobě všelijakých přípravků. Nevěřím těm přípravkům ani dočasně, že jsou jako dobré k očištění a pak už to bude dobré. Nebude.

Také jsem měl svoji „lékárnu“ a byla v ní spousta homeopatik a vitamínů a přípravky z bylin a užíval jsem všeliké všeléky … ženšen, propolis, mumium … bylo toho hodně.

A nakonec jsem se ze závislosti na všech přípravcích a z víry v to, že fungují, uzdravil a věřím už jen tomu, že k tomu, aby byl člověk zdravý, mu stačí pozorovat své myšlenky a pocity a nedělat špatné věci. Ty přípravky nějak fungují, to nikomu neberu, ale nevěřím tomu, že zasahují příčinu nemoci a tedy že mají trvalé účinky.

Věřím tomu, že příčina všech nemocí je ukrytá v psychice člověka. A funguje mi to daleko lépe než všechny ostatní podpůrné prostředky dohromady. Dává mi to smysl a nemusím znásilňovat sebe sama, abych tomu uvěřil. Ale zatím ty příčiny nevidím. Když se na někoho, anebo na sebe sama podívám, nevidím přesně, situaci, ve které špatně zareagoval a způsobil si, nebo si nechal způsobit nemoc. Zatím. Pokud vás to zajímá, můžete si přečíst článek Pravidla při dohledávání psychické příčiny nemoci podle Avenny. Ale to jsou jenom berličky, ta pravidla. Mistrovská diagnóza je popsaná ve článku Avenna.cz – sekta nebo Poselství Spravedlivosti a Dokonalosti?

Mějte se krásně … tabletky s úsměvem spláchněte do záchodu a lahvičky odevzdejte do tříděného odpadu. Pak budete mít všechno, co opravdu potřebujete ke zdraví.

20 komentářů u „Jak to nedělám já, homeopaticko-přípravkový paranoidní materialismus

  1. VíTeK

    Protože nechci o někom psát za jeho zády, článek jsem poslal panu Maškovi z Osudu a on ho uveřejnil na Osudu. Vážím si toho, že ho nezametl pod koberec.

    Několik málo dnů po napsání článku k nám přijela návštěva a švagr nabízel nějaké baktérie v tabletkách, co je jich 6 miliard těch baktérií a dají vám do pořádku střevní porost. Už, už jsem po té tabletce sahal, ale pak jsem si uvědomil. To bude pokušení.

    Ne, Vítku, ty nesmíš kázat vodu a jíst baktérie. To už pro tebe není. Ale když o tom tak přemýšlím, nic se nemá přehánět. Ani odpor k jakýmkoliv přípravkům. Je totiž jedna věc, kterou by člověk neměl zanedbávat a tou je rozmazlování se a hýčkání. Proč si nekoupit sůl do koupele anebo olejíček, nebo nějakou vůni, nebo čajíček, když to člověku udělá radost a naladí ho to? Proto, že je přísný. A to není správný důvod.

    1. Jarka

      Dnes ráno jsem se z rozhlasu dověděla o dalším rozmazlování. Za pomoci amerického přístroje si už i u nás můžete za cca 800 Kč dopřát výplach tlustého střeva. A terapeut si s vámi po dobu výkonu 40 minut bude povídat na téma, které vás zajímá. Pojišťovna to bohužel neplatí.

      Při poslechu jsem si vzpomněla na Švejka, který dostal výplach střeva zadarmo a za trest. Nebo si to pletu? Ale asi je jiná doba.

      Věřím na dohledávání psychické příčiny nemocí, právě mě bolí sval levého stehna zepředu, chvílema to zcela povolí, že o tom nevím a najednou velká bolest. Zejména když nic nedělám, na procházce nohy slouží bez bolesti,teď taky nebolí.

      Vím sval – síla, nohy – budoucnost, levá – cit, ale pořád to na mě vyskakuje a já nevím co ta noha ode mne chce. Nebo vím a nechci poslechnout.

      Přeji do nového roku všem aby nejen rozumněli svému tělu, ale měli i sílu ho poslechnout.

      1. VíTeK

        Dobrý večer Jarko, paní Jarko,

        Jestli se k tomu dostanu, tak popíšu výplach střeva svépomocí po jogínsku … a ještě jiné veselé zážitky.

      2. Vlaďka

        Zdravím Vás paní Jarko.

        Jestli se mohu přidat mojí myšlenkou…..třeba si uvnitř v podvědomí myslíte,že nemáte dále sílu do budoucna v oblasti třeba rodiny,dětí,vnoučat,manžela,něčeho,co Vás trápí a ten sval Vám chce říci,že máte tolik síly,kolik potřebujete.Zeptejte se sama sebe ,co Vás trápí?A odpověď přijde sama,přeji Vám,ať to dohledáte.

        Hezký den Vlaďka

        1. Jarka

          Dobrý večer paní Vlaďko, moc vám děkuji za váš návod. Ale stydím se, protože ledacos už dohledané mám, jen se mi nějak nechce do toho řešení. A tak ty jednotlivé stesky svého těla vždycky zaženu, musím se ale pochválit, že bez medikamentů. Takže alespoň pomalu se snažím. Komu není rady tomu není pomoci. Na Vaše a Vítkovy komentáře a rady se přesto vždycky těším Jarka

          1. Vlaďka

            Hezký večer paní Jarko.

            No ono není často jednoduché měnit něco,co máme zažité pod kůží,je to hlavně nezvyklé.Ale když to zkusíte jednou,dvakrát,třikrát,tak zjistíte,že to funguje a pak už to jde samo ,ale chce si to vyzkoušet.Tak přeji velikou chuť a zvědavost při dohledávání a hlavně odstraňování neduhů.

            Vlaďka

  2. Vlaďka

    Dobrý den Vítku.

    Moc hezký článek,souhlasím s Vaším názorem na pravou příčinu nemoci a pravdu máte i v tom,že nic se nemá přehánět a občas je potřeba se i rozmazlovat a dělat si radost.Já též nepoužívám žádné podpůrné prostředky a uměle vyrobené vitamíny,jsem toho názoru,že pokud je vitamín vyrobený umělou cestou,tak tělo ho stejně neumí zpracovat a vstřebat natož vyloučit z těla.Je toho už tak dost v potravinách.

    Hezký večer Vlaďka

    1. Eva Kremlíková

      Dobrý večer paní Vlaďko,

      také se mně článek pana Vítka líbí a souhlasím s Vámi, jen bych se ráda zeptala.

      Nejsem si jistá, možná tomu dobře nerozumím, ale píšete, že "pokud je vitamín vyrobený umělou cestou, tak tělo ho stejně neumí zpracovat a vstřebat natož vyloučit z těla".

      Myslela jsem, že tělo právě proto, že (např. umělý vitamin aj.) neumí zpracovat, tak ho nevyužitý vylučuje z těla. Pokud se mýlým budu vděčná za vysvětlení.

      Přeji hezký večer

      Eva K.

      1. Vlaďka

        Hezký večer.

        Já si myslím,že tělo to časem vyloučí,protože má velikou samočistící schopnost,ale tím,že jsou to látky umělé,tak to tělu trvá déle a má s tím více práce…např.játra a ledviny jsou více zatížené,musejí více pracovat,tak proč bychom to tělu neusnadnili?Ale to je pouze můj názor jako zdravotníka,třeba je to jinak.Máme o čem přemýšlet díky Vítkovi.

        1. Eva Kremlíková

          Děkuji za odpověď. Tak jsem si to myslela, a přijde mně to i logické, že se tělo zbaví toho co mu nijak neprospěje.

          Eva K.

      2. Jana

        všimla jsem si, že ve slovu "mýlit se" jste po l napsala y, ale slovo "mýlit se" není uváděno ve vyjmenovaných slovech po l a tedy se v tomto případě po l píše i. Hezký večer, Jana

  3. Klára.P

    Dobrý večer,

    pane Vítku ráda bych Vám poděkovala za příjemné počteníčko.Otevřela jsem Vaše stránky teprve nedávno (díky paní Vlaďce, které děkuji ještě jednou).Také mi moc chybí články i přednášky v Avenně, tak jsem ráda za Vaše postřehy pane Vítku a za komentáře ostatních. Mám hned o čem přemýšlet.Stihla jsem přečíst zatím pár článků…těším se na další.

    Malá pozn.pro p.Janu- také jsem si všimla i v předchozích komentářích, jak reagujete na to, co napíše p.Vlaďka. Nač si příjemné povídání a předávání poznatků v komentářích takto znepříjemňovat?

    Hezký večer Klára

    1. VíTeK

      (Paní) Klárko, děkuji za pochválení a doufám, že také přispějete nějakým zrnkem avennistické nebo jiné moudrosti či postřehem.

      Vlaďka je dobrá, loví mi čtenáře, a tím mne nutí nepsat kraviny jenom pro sebe. Když vím, že to čte i někdo jiný, tak si dávám větší pozor. Vlaďko, nepřehánějte to s tím lovením čtenářů, žádné násilí.

  4. Jana

    Ahoj Vítku,

    po přečtení Tvého článku (a některé pasáže jsem si četla několikrát)jsem došla k závěru, že samotná víra zřejmě nepostačuje k tomu, aby člověk dokázal dohledat příčinu své nemoci. Píšeš, že věříš tomu, že příčina všech nemocí je ukrytá v psychice člověka. Souhlasím s Tebou, já také věřím, že každá nemoc má psychosomatický původ a tedy každá nemoc přináší člověku vzkaz ke změně. Potom ale také upřímně dodáváš, že zatím ty příčiny nevidíš. Návody máš k dispozici, přesto zatím přesnou situaci, myšlenku, která spustila nemoc, nedohledáš. A myslím si, připadá mi, že je nás víc, kdo zatím nedohledají psychickou příčinu své nemoci. Možná by stálo za to umístit na Tvé stránky anketu s otázkou: Dohledáš vždy/občas/nikdy situaci, která způsobila tvou nemoc? A to Tvé zatím trvá už několik let, připadá Ti, že je to takto v pořádku?

    Jana

    1. VíTeK

      Ahoj Jano, to, že to zatím trvá několik let, je v naprostém pořádku. Pod slovem „vidím“ jsem nemyslel dohledat, ale vidět vnitřním zrakem se všemi souvislostmi a se všemi nitkami, jakoby to bylo namalované nebo vyfotografované nebo to bylo video, které se velkou rychlostí přehraje během okamžiku.

  5. Tomáš

    > Vyléčení pomocí homeopatie by bylo nespravedlivé.

    Nazval bych to spíše restartem, než vyléčením.

    Pokud člověk bude nadále pokračovat v tom, co ho dovedlo k nemoci později vyléčené homeopatií (tj. nevyřeší se příčina), nemoc se mu může vrátit.

    Tím možná odpadá (Váš) důvod pro použití slova nespravedlivý.

    Tak jako tak tomu moc nerozumím, tedy slovu nespravedlivý.

    Z mého laického pohledu, vše je o akci a reakci, tudíž vše je v kontextu spravedlivé jakožto důsledek akce a slovo jako nespravedlnost postrádá významu.

    Asi si budu muset pořídit knihu Avenny nebo se víc začíst do jejich webu.

    1. VíTeK

      Tome, pokud by člověk snědl nějakou bobuli a neodstranil by příčinu nemoci ve své psychice, tak by to bylo nespravedlivé vůči těm, kteří by tu příčinu odstranili. A protože svět je absolutně spravedlivý … (tak homeopatie funguje jinak)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *