Citrónový galvanický článek

Proč dělat věci složitě, když to jde jednoduše? Proč vyrábět galvanický článek, když si ho člověk může utrhnout na stromě nebo koupit v obchodu s ovocem a zeleninou. Řekl jsem si, že vyzkoumám potenciál citrónu coby galvanického článku.

Co budeme potřebovat?

Několik citrónů, měděný a nějaký jiný drát (použil jsem ocelový pozinkovaný), spojovací drátek (ten žlutý) a svítivou diodu (LED).

Stačí zapíchnout elektrody do citrónu a galvanický článek je hotový.

citrónový galvanický článek - napětí článku 1 volt

Jeho napětí je cca 1 volt (V). To na rozsvícení svítivé diody nestačí. Proud nakrátko 0,1 miliampér (mA).

Musím několik článků spojit do série. V minulém pokusu stačily na rozsvícení svítivé diody dva hliníko-uhlíkové galvanické články. Uhlík s hliníkem dával napětí 1.5 V.

Drátkem jsem spojil dva citrónové galvanické články do série, tedy měděnou elektrodu jsem připojil na pozinkovanou elektrodu vedlejšího článku, připojil svítivou diodu … a ono nic.

Nesvítí to. Vyzkoušel jsem asi pět svítivých diod různých barev vymontovaných z různých přístrojů a dvě slabě světélkovaly? Čím to je?

Nízké napětí. 2 volty je na svítivou diodu málo.

Vyrobil jsem ještě jeden článek z poslední půlky citrónu, co byla v lednici. Původně jsem nechtěl citróny krájet a zachovat kompaktní design podle Stvořitele. V jednoduchosti je krása. Proč citrón krájet? Aby pak tekl? Aby se rychle zkazil?

citrónový galvanický článek - baterie

Tři volty už bylo na rozsvícení svítivé diody dost. Protékající proud byl 15 mikroampér.

citrónový galvanický článek - světlo

Na Michaela Jacksona si posvítíme v nějakém příštím článku. Byl to hudební a taneční génius a taky génius na vydělávání a utrácení peněz. Od géniů se můžeme učit. Například jak vydělat hodně peněz na hodně citrónů.

Citrónový galvanický článek svítí slabě. Opravuji. Baterie tří citronových galvanických článků svítí slabě. Opravuji. Svítivá dioda, připojená na baterii tří citronových galvanických článků svítí slabě. Je to práce, vyjadřovat se přesně.

Zvýšením počtu článků je možné zvýšit napětí baterie. Zvětšením plochy elektrod (plech místo drátu) je možné zvýšit možný odebíraný proud.

Prvních několik hodin svítivá dioda jakžtakž svítila. Druhý den ráno už jenom slabě. Stačí zapíchnout elektrody na jiné místo a svítíme dál …

Doplnění o několik hodin později …

Citróny jsem si postupně mačkal do čaje a smutně koukal na opuštěné elektrody a vyhaslou svítivou diodu na talíři.

Nedalo mi to … zkusil jsem i jablko. Funguje i jablko 🙂

jablečný galvanický článek - světlo

Naměřené parametry byly prakticky stejné: naprázdno 2,9 V, nakrátko 0,15 mA, při svícení 2,47 V / 15 mikroampér.

Jediné, co potřebujete ke svícení v divoké přírodě je vzít si s sebou svítivou diodu a najít dva dráty a nějaké ovoce.

Se světlem je život veselejší …

14 komentářů u „Citrónový galvanický článek

    1. kVítek

      Tak, tak …

      Citrónový a jablečný glavanický článek má protidepresivní účinky. Možná je to díky vysokému obsahu vitamínu C. Zejména, když se na závěr pokusu sní … 🙂

      1. KROKODYL

        No ja se tedy priznam, ze nez to jablko, tak posledni dny si s zenou radeji otevreme lahev portskeho. Ale takova studena voda z citrone, v orosenem dzbanu, take nadhera…

        1. kVítek

          Krokodýle, prozradím vám velké tajemství. Ovocné šťávy původně sloužily jako elektrolyt do galvanických článků. Svědčí o tom vykopávky podivných keramických nádobek s elektrodou uvnitř. Někdy se stalo, že ovocné šťávy zkvasily. A jak už to bývá, někoho napadlo to ochutnat. Zamotala se mu z toho hlava, což vypovídá o alkoholu. Motá to lidem hlavy. Na zdravíčko … 🙂

  1. Jarda Liberec

    Jsem tu poprvé.. našel, jsem něco o zázvoru a potom "toto" 🙂 Zítra koupím citrony a jdu to ukázat svému synkovi. Děkuji

    1. kVítek

      Ano, synek je dobrá záminka, jak si pohrát. Můžete použít i jablka nebo cokoliv jiného (možná i ten zázvor … ať se pokus podaří … 🙂

  2. Milan

    Tyhle pokusy – škola hrou vedou kluky k technickému myšlení.Sám jsem úplně všechny hračky které jsem měl dokonale rozebral, expedimentoval a spoustu jsem jich taky nikdy nespravil, ještě jsem nebyl zručný, ale obohatilo mě to na celý život.

    1. kVítek

      Milane, to znám, ne vždy se podařilo složit věc tak, aby nezbývaly nějaké součástky. A když zbývaly, tak se z nich udělalo něco jiného 🙂

      Loni jsem (definitivně) rozebíral pračku Tatramat. Jenom tak, pro radost … 🙂

    1. kVítek

      Děkuji za tip. Zkouším, co vymontuju z přístrojů, neboť akce citrónový článek je součástí akce jak přežít s tím, co je po ruce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *