Jak zachránit planetu Zemi – jako spotřebitel

Duhový svět

Badatelé vybádali, že globální oteplení před 150 milióny let způsobili dinosauři, protože moc prděli. Ročně naprděli kolem 520 milionů tun metanu, což je skleníkový plyn. Pokud jste někdy byli ve skleníku, tak víte, že je tam teplo.

Badatelé také vybádali, že spotřebováváme jeden a půl planety. Zemi trvá jeden a půl roku obnovení zdrojů, které lidé spotřebují během jednoho roku. V roce 2050 prý to budou téměř tři planety. Ve státech Evropské Unie se už teď spotřebovává 2,66 planety.

O planetu Zemi se nebojím, ta se o sebe postará. Poradila si s prdícími dinosaury, poradí si i s námi.

Je dobře, že planeta není nafukovací a že zdroje jsou vyčerpatelné, protože bychom se nenaučili být dobrými hospodáři a brát ohledy na druhé tvory a rostliny. Například omezené množství lesů nás nutí k tomu, abychom se o lesy starali. Když kus lesa vykácíme, abychom ho zase osázeli, aby ho za sto let mohl vykácet někdo jiný.

Přijde mi na hlavu (jakože debilní) dávat vodu do umělohmotných lahví a prodávat jí jako balenou vodu. Mrhat kvalitními průhlednými plasty tak, že se použijí na zabalení vody a tu vodu vozit v kamionech po světě. To je tedy byznys.

Čekám, že někoho napadne, že vzduch, který dýcháme, nemá dost kyslíku a mohl by se prodávat balený vzduch s přídavkem kyslíku. Lidem se pomocí reklam zmasírují mozky, že normální vzduch není dost dobrý a byznys s baleným vzduchem se rozjede.

Čerstvý vzduch

Podobně nedůvěřivě sleduji plýtvání hliníkem na nápojové obaly. Kolik lidí plechovku od piva odnese do sběrny a kolik ji hodí do popelnice. Z tohoto hliníku by se mohly vyrábět karoserie automobilů, které by byly lehčí a tím i úspornější a nerezavěly by.

Dalším způsobem plýtvání je vyrábění výrobků, které nejdou opravit jako například motor mého vysavače Philips Performer. Když jsem u jiného vysavače četl reklamní hlášku “bezúdržbový motor”, došlo mi, co tím nejspíš výrobce myslí. Je to motor, který nejde opravit. Místo neopravitelný motor ho pojmenovali bezúdržbový a udělali z toho přednost. Nerad bych výrobcům křivdil.

Další (ne)povedený byznys jsou biopaliva. Při jejich výrobě se jednak spotřebovávají fosilní paliva (ropa) na ježdění traktorů a na hnojiva. Druhak biopaliva snižují životnost motoru a zvyšují spotřebu. Třeťak výroba biopaliv zvyšuje cenu potravin.

Bojím se uprdnout na záchodě, abych nezpůsobil globální oteplování. Utírám si zadek půlkou toaletního papíru, abych šetřil naše lesy. Naštěstí mám tuhou stolici. Sedím tam ve stínu úsporné zářivky, abych neplýtval elektřinou, a přemýšlím, jak zachránit planetu Zemi.

Nemyslím si, že člověk může zachránit planetu, ta se zachrání sama – před člověkem.

Co může udělat člověk, je chovat se šetrně. Nebýt otupělý a vnímat souvislosti.

Nekupovat výrobky, které způsobují plýtvání přírodními zdroji. Například balenou vodu. Dát si tu práci zjistit si, co, jak a z čeho se vyrábí, jakou to má životnost a jestli to jde opravit. Vynásobit si cenu trvanlivostí.

Jako spotřebitelé bychom se měli naučit myslet globálně. Stejně jako myslí globálně výrobci (korporace).

Kapitola sama pro sebe je (velko)výroba potravin s éčky. To je taky na hlavu.

Je to zajímavé, ale veškerou moc nad výrobci máme my – spotřebitelé. My roztáčíme spotřebovávání planety našimi rostoucími potřebami.

Problém je v tom, že hledáme štěstí na nesprávném místě – ve větší spotřebě.

2 komentáře u „Jak zachránit planetu Zemi – jako spotřebitel

  1. KROKODYL

    Nakoupil jsem 250 kusu od kazde sily OBYCEJNE zarovky hned kdyz EU zacala diktovat omezeni a pokazde kdyz rozsvitim, mam takovy dobry pocit, vim ze to je detinske, ale mne to tesi 😀

    1. kVítek

      Ahoj kamaráde,

      Já to tak neprožívám. V našem "žárovkovém obchodě" pořád nějaké klasické žárovky mají. A když dojdou, tak budou mít halogenové, které jsou světelně podobné. Klasické mám v koupelně, na záchodě, ve sklepě … kompaktní zářivky kupuji se žlutou barvou, ne ty namodralé. Dobré světlo 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *